30 Kasım 2013 Cumartesi

BU BİR HUKUK CİNAYETİ!..

YSK’nın kararı tartışma yarattı
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimler öncesinde aday olacak bakanların, diğer kamu görevlileri gibi, görevlerinden istifasına gerek olmadığına karar vermesi büyük tartışma yarattı.
TÜRKER KARAPINAR, Ankara
YSK Başkanı Sadi Güven, önceki gün yaptıkları toplantının ardından, “Aday olacak sayın bakanların durumunu da tartıştık. Tüm üyelerin katıldığı toplantımızda oy birliğiyle bakanlıktan istifa etmelerine gerek olmadığı yönünde ilke kararına varıldı” dedi.
YSK’nın, yerel seçimlere az süre kala aldığı bu ilke kararı büyük tartışma yarattı. 
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, kanuna göre milletvekillerinin aday olmaları için istifa etmelerine gerek olmadığını belirterek, bakanlarla ilgili de ayrı bir hüküm bulunmadığını söyledi. 
Kabinede milletvekili olmayan bakan bulunmadığını ifade eden Şentop, “Bakanları da milletvekili statüsünde değerlendirirsek, onların da adaylık için istifa etmelerine gerek yok” dedi. 
YSK’nın bu yöndeki kararını “olması gereken bir karar” olarak değerlendirdi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, “YSK’nın kararı çok yanlış. 
Milletvekili, görevini yaparken icrai güç kullanmıyor. 
Bakanlar kamu erkini kullanmaktadırlar. 
Demokrasiye bakın... 
Bunu, Başbakan’ın muhtemelen bir Cumhurbaşkanlığa gidişte istifa etmemesini sağlayacak bir adım olarak değerlendiriyorum. Yanlış bir karar, siyasi amaç ve hedefi bulunmaktadır” dedi.
‘Hukuk garabeti’ değil; "HUKUK CİNAYETİ"
YSK’nın kararına en büyük tepki, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’dan geldi. 
Bu kararın kendilerine göre hem yadırgatıcı hem de oldukça düşündürücü olduğunu savunan Altay, YSK kararlarına karşı itiraz mercii olmadığını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Dün (önceki gün) çıkan bu karar; Türkiye’de yargının ne noktaya geldiğinin açık delili ve göstergesidir. 
Bakanlıklar kamu hizmeti verirler. 
Eğer bir oda başkanı, kulüp başkanı, devlet memuruöğretmenokul müdürü,vali yardımcısı istifa ederek seçime giriyorsa, bakanların da şüphesiz istifa etmesi gerekir. 
Belki AKP kendi iç bünyesinde bunu değerlendirip bakanları istifa ettirebilir ama YSK’nın bu kararı bir hukuk garabetidir.”
(30 Kasım 2013 - 02:30, Milliyet Com Tr, Siyaset – Haber, Ankara)

13 Kasım 2013 Çarşamba

YSK'dan yerel seçim açıklaması

YSK'dan yerel seçim açıklaması

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 30 Mart 2014'te yapılacak seçimler için bazı açıklamalarda bulundu.
YSK'dan yerel seçim açıklaması
Son Güncelleme: 13:00 12 Kasım 2013, Salı
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 30 Mart 2014’te yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde bir sandık bölgesinde seçmen sayısının 320 olarak belirlenmesine ve köylerde seçmen sayısının 400’ü aşmadığı takdirde bir sandıkta oy kullanabileceğine karar verdi.
Başkanlık makamından Kurul'a verilen yazıda, "Mahalli idareler genel seçimlerinde seçmenler bir sandık bölgesinde en az 2 seçim için 2 sandıkta oy kullanacaklarından, tüm yurt genelinde sandık alanlarının yetersiz olması ve ayrıca tasarruf ilkesi de göz önüne alınarak, anayasanın 79. maddesi ile 298 sayılı kanunun verdiği yetki gereğince 30 Mart 2014’te yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen kütükleri hakkında kanunun 5. maddesinde 3959 sayılı kanun ile yapılan değişiklik dikkate alınmayarak bir sandık bölgesinde seçmen sayısının 320 olarak belirlenmesine, ancak köylerde seçmen sayısının 400’ü aşmadığı takdirde bir sandıkta oy kullanacağına karar verilmelidir." denildi. YSK, başkanlık makamına verdiği cevapta ise “30 Mart 2014’te yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde bir sandık bölgesinde seçmen sayısının 320 olarak belirlenmesine ve köylerde seçmen sayısının 400’ü aşmadığı takdirde bir sandıkta oy kullanabileceğine oy birliği ile karar verdi.” ifadeleri yer aldı.

TÜRKİYE'NİN EN KIDEMLİ PARTİSİ DEMOKRAT PARTİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı (YCBS) Açıkladı:
“Türkiye'nin En Eski Partisi (DP) Demokrat Parti..”
“Türkiye’nin En Fazla Üyesi Olan 4. Parti, (DP) Demokrat Parti”
30 Mart 2014 tarihinde yapılacak Mahalli Seçimler öncesinde siyasi partilere ilişkin verileri açıklayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı (YCBS)'na göre, halen Türkiye’de faaliyet gösteren 77 siyasi parti içinde en fazla üyeye sahip olan 4. parti (DP) Demokrat Parti..
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında yapılan açıklamaya göre Demokrat Parti, Türkiye’nin en eski ve en kıdemli siyasi kitle partisi..
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı (YCBS)'nın siyasi partilere ilişkin 10 Ekim 2013 tarihi itibariyle açıkladığı verilerine göre: AKP (adalet ve kalkınma partisi), CHP (cumhuriyet halk partisi) ve MHP (milliyetçi hareket partisi)'nin ardından 4. sırada bulunan Demokrat Parti’nin, Yargıtay Cumhuriyet Baş Savcılığı nezdinde vaki resmi kayıtlara göre 714 bin 333 üyesi bulunmaktadır..
Yine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı (YCBS)'nın resmi veri ve mukayyet evrakına göre Demokrat Parti, kendisine en yakın  siyasi parti olan 5. sıradaki Saadet Partisi'nin iki katından fazla üyeye sahip..
Başsavcılığın kamuoyuna açıkladığı verilere göre diğer siyasi partilerin üye sayıları şöyle:
Saadet Partisinin 209 bin 737, 
DSP'nin 100 bin 682, 
BDP'nin 49 bin 938, 
BBP'nin 23 bin 398, 
İP'nin 16 bin 394, 
LDP'nin 6 bin 342, 
ÖDP'nin 4 bin 387 üyesi bulunuyor.
(AA., Ankara – YSK, 11 Kasım 2013)
+ dp ankara - 13 Kasım 2013

11 Kasım 2013 Pazartesi

Seçimde Hile Kuşkusu Artıyor!..

Seçimde Hile Kuşkusu Artıyor! 
YSK'ya Göre 2007 Yılından Beri Ülke Nüfusu 5 Milyon Seçmen Sayısı 12 Milyon Arttı!
YSK'nin verdiği rakamlar, seçmen sayısıyla ilgili çelişkileri ortaya koydu.
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın Bilgi Edinme Yasası kapsamında YSK’den aldığı bilgiler, 2007 yılından beri ülke nüfusunun yaklaşık 5 milyon, seçmen sayısının ise 12 milyon arttığını ortaya koydu. Bu şekilde bir artışın mümkün olmadığını belirten Acar, “Açık ve kesin olan şey, seçim hilesi olduğudur. Mezardakilere bile oy kullandırarak seçim kazanmaktadırlar” dedi. 
Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre; CHP’li Gürkut Acar, YSK’nin “Seçmen sayısı, seçimlerde basılan oy pusulası ile kullanılan oy pusulası sayısı”yla ilgili soru önergesini “kurulun yargısal niteliği nedeniyle milletvekillerinin yazılı soru önergelerine yanıt verilemeyeceği” gerekçesiyle yanıtlamaması üzerine, Bilgi Edinme Yasası kapsamında YSK’den istedi. YSK’nin Acar’a verdiği bilgiler ise daha önceki seçimlerde seçmen sayısındaki artışla ilgili kuşkuları yeniden gündeme taşıdı. YSK’nin Acar’a verdiği bilgiye göre, 2002 yılı genel seçiminde toplam seçmen sayısı 41 milyon 407 bin, 2007 yılında 42 milyon 799 binken, 2011 yılında 52 milyon 806 bine yükseldi. YSK, 24 Ekim 2013 itibarıyla toplam seçmen sayısının ise 54 milyon 971 bin olduğunu açıkladı. 
YSK, bastırılan ve kullanılan oy pusulalarıyla ilgili olarak da bilgi verdi. 2007 yılı genel seçiminde 61 milyon 18 bin, 2011 yılında ise 69 milyon 163 bin birleşik oy pusulası bastırıldığını bildiren YSK, 2011 seçimlerinde oy kullanan seçmen sayısının 43 milyon 914 bin olduğunu açıkladı. 
YSK’nin verdiği bilgileri değerlendiren Acar, son yıllarda yapılan seçimlerle ilgili olarak seçmen sayısı ve seçim güvenliğine ilişkin ciddi tartışmalar yaşandığını belirterek, gerek seçmen sayısı gerekse oyların sayım süreçleriyle ilgili ciddi kaygılar olduğuna dikkat çekti. 
2007-2012 döneminde nüfusun yaklaşık 5.2 milyon arttığını, seçmen sayısındaki artışın ise yaklaşık 12 milyon olduğuna dikkat çeken Acar, “Bu artış somut şekilde açıklanması gereken bir rakamdır. Nüfus 5 milyon artarken nüfusun içindeki seçmenlerin sayısının 12 milyon artması mümkün değildir. Açık ve kesin olan şey, seçim hilesi olduğudur. Mezardakilere bile oy kullandırarak seçim kazanmaktadırlar. AKP, hukuku ihlal eden uygulamaların ve hilelerinin hesabını mutlaka verecektir” dedi.
(Sözcü, 11 Kasım 2013 - 15:55)